Een belangrijke tip voor het netwerken en solliciteren: Het Gaat Niet Om Jou. Dat klinkt misschien raar, je bent toch op zoek naar een baan? Dan is het toch belangrijk wie jij bent en wat jij kunt? Jazekers, dat is belangrijk. Maar nog belangrijker is wat de ander, misschien wel jouw toekomstige werkgever, aan jou heeft. Hij of zij vraagt zich af: What’s In It For Me? Oftewel: leuk hoor, dat je die kennis en ervaring hebt, maar wat heb ik daar aan? Dat doe je zelf vast ook als iemand je iets wil vertellen of verkopen.

Hoe kun je op deze vraag inspelen? Dat doe je door je zo veel mogelijk te verplaatsen in de ander. Als je reageert op een vacature, onderbouw je je sollicitatie door steeds de link te leggen tussen wat gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt. “U vraagt…”, “ik heb in functie X ervaring opgedaan met…”. Heel concreet dus. Er komen regelmatig tientallen brieven op een vacature, dus het is heel fijn als je het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maakt om jou als goede (wat heet, de beste natuurlijk) kandidaat te selecteren.

Wil je leren hoe je een heel goede solliciatiebrief schrijft? Of hoe je succesvol kunt netwerken? Daar help ik je uiteraard graag bij! Op www.tettero.com vind je alle mogelijkheden.

Pin It on Pinterest