Deze week mocht ik maar liefst drie intervisiebijeenkomsten begeleiden. Heel technisch, stap voor stap, met de incidentmethode. Die houdt in dat een casus van een deelnemer, of een ‘incident’, grondig onderzocht wordt voor de anderen in de adviesmodus mogen schieten. “Gaan we hier twee uur over doen?” vroeg een deelnemer toen hij het A4tje met de methode zag. Jazekers. Met gemak. En plezier.

Uitstellen oordeel
De kracht van intervisie zit in het uitstellen van het oordeel. Wij mensen zijn altijd bereid tot het geven van een advies. Iemand stelt een vraag, en nog voor het vraagteken is uitgesproken, komen er al van alle kanten antwoorden. “O ja, dat herken ik, weet je wat jij moet doen?” “Ja, dat had ik laatst nou ook. Ik deed dat en dat!”. Het mooie van de incidentmethoden is dat het snelle oordeel er niet in thuis hoort. Eerst is er de fase van het onderzoek, met als doel te achterhalen wat de vraag achter de vraag eigenlijk is. Niet zelden levert dat voor degene die een casus heeft ingebracht al nieuwe inzichten op. En dan is er nog geen advies gegeven!

Hoe haal je het maximale rendement uit intervisie? Drie tips uit mijn praktijk:

  1. Zorg voor een goede technisch voorzitter. Hoewel intervisie in principe een onbegeleide activiteit is, is mijn ervaring dat een kundige voorzitter een must is. Iemand die ervoor kan zorgen dat de stappen genomen worden die genomen moeten worden, de rode draad bewaakt en zorgt dat iedereen aan bod komt. Voorzittersvaardigheden zijn prima trainbaar, besteed daar dus aandacht aan!
  2. Oefen uitgebreid met het stellen van open vragen. De onderzoeksfase blijkt vaak het lastigst te zijn: vragen stellen waar niet al stiekem een advies in zit. “Heb je al geprobeerd om…?” Je kunt tijdens de intervisie gebruik maken van hulpmiddelen, bijvoorbeeld door voorbeeldvragen op kaartjes te schrijven en uit te delen. Ik ben zelf fan van de omdenkkaarten, waar een set prikkelende voorbeeldvragen in zit.
  3. Stimuleer creativiteit. Er zijn talloze handleidingen met werkvormen voor intervisie, de incidentmethode is er maar een van. Binnen de incidentmethode kun je bijvoorbeeld een set ansichtkaarten (of bestaande associatiekaarten) gebruiken om tot verschillende adviezen te komen. Of weer de omdenkkaarten – ik had toch gezegd dat ik fan ben 🙂 -, mindmaps, noem maar op. En als er veel vragen zijn om uit te kiezen bij de start van de intervisie? Die allemaal even actueel, urgent en aansprekend voor de hele groep zijn (de basisvoorwaarden)? Dan kun je bijvoorbeeld de truc uit het spel Weerwolven gebruiken: tel tot drie en iedereen wijst de inbrenger van de favoriete casus aan. Democratisch en hilarisch! Want intervisie mag heus ook leuk zijn.

Meer weten over intervisie? Neem gerust contact met me op!

 

Pin It on Pinterest