Netwerken, eng… Want: wat zal die ander wel niet denken als ik op hem of haar af stap? Wat moet ik zeggen? Wat mag ik vragen? Geen zorgen, veel mensen denken dit. Maar ook geen zorgen: het valt reuze mee.

Ik bied regelmatig een coachklant aan om in mijn LinkedIn-netwerk te kijken naar mensen met voor hen interessant werk. Een interessant beroep, mooie functie en/of een aansprekende organisatie. Ik breng hen graag met deze mensen in contact. Er wordt verrassend weinig gebruik gemaakt van dit aanbod. Terwijl er volgens mij in mijn netwerk echt geen mensen zitten die bijten.

Uitgangspunt bij netwerken is: zorg dat je ook wat te bieden hebt. En dat kan van alles zijn. Voor afstudeerders: een gratis plan of analyse, voor banenzoekers: een gratis tijdelijke medewerker. Hoe concreter het aanbod is, des te fijner dat is voor degene met wie je spreekt. Die hoeft dan zelf namelijk niet meer na te denken over wat hij of zij jou kan vragen.

En al heb je niet direct iets concreets en wil je je alleen oriënteren, bedenk dan dat iedereen blij wordt van vitamine A: Aandacht. Het is fijn om te praten over je loopbaan en je werk. Hoe fijn is het dan dat iemand jou daar over wil interviewen?!

Kortom: wees duidelijk over het doel van je netwerkafspraak. Gewoon doen. Vraag desnoods om een introductie door een wederzijdse bekend, zoals je loopbaancoach :).

Pin It on Pinterest