Op een stormachtige dag werd de Beste Bestuurder van 2017 bekend gemaakt. Ik zou heel flauw mijn blog van vorig jaar kunnen kopiëren, alleen even het jaartal aanpassen, want ook nu is de Beste Bestuurder weer een man. In de twee overige categorieën: beste jonge bestuurder en beste bestuurder van een kleine gemeente, wonnen ook dit jaar twee vrouwen. Wat is er toch voor nodig om vrouwen niet alleen als jong en klein te laten scoren?

De 10 genomineerden van Binnenlands Bestuur

De genomineerden: manmanman…
Het was best een schokkend beeld: als Beste Bestuurder werden 10 mannen genomineerd. Vorig jaar was er nog 1 vrouw bij, het jaar daarvoor 2, het jaar daarvoor overigens ook nul. Zowel organisator Binnenlands Bestuur als onderzoeksbureau Necker van Naem werden er flink op aangesproken. De GroenLinkse jongeren van DWARS organiseerden zelfs een schaduwverkiezing met de 10 beste vrouwen. Er zijn er dus echt wel genoeg (duh…).

De 10 genomineerden van DWARS

Vrouwen in beeld?
Hoe kan het dan dat in de ‘echte’ verkiezing de vrouwen niet in de hoofdcategorie staan? Dat heeft puur met cijfers te maken, aldus de directeur van het onderzoeksbureau. Inhoudelijk geeft hij toe dat het niet klopt, gezien de kop van zijn blog: Vrouwen zijn betere bestuurders dan mannen. Maar het zijn er minder, en ‘dus’ komen ze minder voor in de lijsten. In de top 50 klopt het statistisch keurig. Niet genoemd is het feit dat kwaliteiten als daadkracht en leiderschap, essentieel voor bestuurders en met namen voor wethouders, vooral aan mannen worden toegedicht. Dus als je aan een goede bestuurder denkt, denk je eerder aan een man. Niet leuk, helaas wel een feit. We moeten dus een tandje harder werken om vrouwen in beeld te krijgen.

Hoe dan wel?
De verkiezing heeft niet als doel om het aantal vrouwen in het openbaar bestuur te vergroten. Maar het zou zo mooi zijn als de publiciteit eromheen er wel aan zou kunnen bijdragen. Dus: hoe dan? Dubbele punten voor vrouwen? Vrouwen actiever in beeld brengen als voorbeeld? Zowel een man als een vrouw nomineren? Het kan allemaal. Als eerste stap zou in ieder geval een extra categorie toegevoegd kunnen worden. Net als de jonge bestuurder en de kleine gemeente, die kennelijk extra aandacht verdienen. Dat doen vrouwen ook. Dus waarom niet een categorie ‘Beste Vrouw’? De spotlight erop!

Felicitaties voor de winnaars. En winnaressen.
In ieder geval: als er dan toch een man moet winnen, dan ben ik wel blij met Paul Smeulders: 30 jaar en succesvol wethouder in Helmond. Een jonge bestuurder in de hoofdcategorie is ook een goed rolmodel. En ook van harte voor Lot van Hooijdonk, die voor de tweede keer de beste jonge bestuurder werd. Eeuwige jeugd? En voor Petra Dassen, burgemeester van Beesel, voor de kleine gemeentes. En natuurlijk ook CU-wethouder Elly van Wageningen uit Lelystad, de winnaar van de DWARS-verkiezing.

Pin It on Pinterest