De gemeenteraadsverkiezingen zijn al weer ruim een maand geleden, tijd voor een tussenstand. Opvallend veel vrouwen zijn met voorkeurstemmen gekozen, maar helaas hebben ze lang niet allemaal hun zetel ingenomen. Bescheidenheid, gebrek aan vertrouwen in hun eigen kunnen, druk vanuit de partij? In Woerden leidde deze druk al meteen tot een afsplitsing: Lia Arentshorst begon voor zichzelf omdat ze haar met voorkeurstemmen gekregen zetel niet wilde opgeven.

Maar ze is de uitzondering. Waarom eigenlijk? De kiezer heeft toch gesproken? Dat geldt natuurlijk ook voor mannen die met voorkeurstemmen zijn gekozen, maar van de vrouwen vind ik het dubbel jammer.

De volgende vraag is hoe veel vrouwen er wethouder worden in de nieuwe colleges. De eerste colleges zijn bekend en helaas zijn er meteen al weer een aantal monoculturen te bewonderen: Beek, Coevorden, Heeze-Leende, Woensdrecht, Opmeer… manmamnman. Maar ook dit is een tussenstand. Hopelijk zorgen de rest van de gemeenten waar verkiezingen zijn geweest snel voor een enorme inhaalslag! (Volg hier de vorming van colleges)

Pin It on Pinterest