Op donderdag 23 mei mogen we weer naar de stembus, dit keer voor het Europees Parlement. ‘Best belangrijk’, aldus een een voormalig minister-president. Helaas vindt een groot deel van de stemgerechtigden dat al een hele tijd niet, de opkomst is traditioneel mager. Zo veel aandacht is er ook niet voor. Er was een debat in Maastricht dat alleen nabesproken werd in de media. Tussen mensen op wie je lang niet altijd kunt stemmen, zo werkt dat met de Nederlandse lijsten en de Europese fracties. Daar begint de verwarring al… En op de verkiezingsborden staan ook al partijen die je niet dagelijks tegenkomt. De Groenen, waren die er ook nog? En Volt?!

Politiek profileren
Nu zijn er gemeente waar de verkiezingsborden niet geplaatst worden, onder andere in mijn woonplaats Stichtse Vecht. Waardoor ik dus in mijn eigen gemeente nog niets zou weten over de Groenen en Volt. Is dat erg? In de gemeente Steenwijkerland worden al 15 jaar geen borden meer geplaatst en daar is nooit een klacht over gekomen. Aandacht voor de verkiezingen: jazeker. Maar hoe partijen zichzelf profileren, moeten ze zelf weten.

De politiek gaat over de politiek
De minister van BZK is not amused over het weglaten van de borden. Maar zij gaat er natuurlijk niet over. Wie dan wel? In Apeldoorn hadden ambtenaren besloten om de borden niet meer te plaatsen. Scheelde toch €20.000. Er zijn al raadsvragen over gesteld, geheel terecht lijkt mij. De politiek gaat tenslotte over de politiek. En Volt is inmiddels gaan wildplakken. Wat zou het verwijderen van die posters later kosten?

Lees het artikel in Binnenlands Bestuur

Pin It on Pinterest