De ster van de Brexitdebatten is natuurlijk de voorzitter van het Britse House of Commons, John Bercow. Zou hij nog een stem overhebben na al het brullen? Order! Ooorder! OORDEEER!! Midden in een zin, zelfs midden in de bekendmaking van de uitslag van de Brexit-stemming. Bercow staat bekend om zijn terechtwijzingen, en trouwens ook om het juist niet terechtwijzen van Jeremy Corbyn die Theresa May ‘stupid women’ noemde. Wat kunnen voorzitters leren van Bercow?

Durf je stem te verheffen
De debatcultuur in het Britse parlement is niet vergelijkbaar met die van het Nederlandse, het gaat er nogal rumoerig aan toe. Maar ook in Nederland kan het geen kwaad als de voorzitter soms haar of zijn stem verheft als de orde van het debat dat nodig heeft. Of het volume van Bercow daarbij nodig is (google maar eens op ‘Bercow goes beast’), is natuurlijk maar de vraag. Vrouwen krijgen als ze dit doen vaak het stempel ‘bitch’ of ‘emotioneel’. Interessant is dat de enige vrouw die ooit (sinds ca. 1200!) Speaker was, Betty Boothroyd, haar stem ook verhief. Kijk maar eens naar de stemming over het Verdrag van Maastricht in 1993 (dat ook laat zien hoe verdeeld de Britten al lang zijn over Europa). Dus: doen als het nodig is!

Spreek mensen aan
De persoonlijke noot is een van Bercows opvallendste instrumenten. Hij werkt dan ook met veel oude bekenden. Tegen iemand met wie hij nog actief is geweest in de studentenpolitiek merkte hij op dat ze allebei toch wel volwassener geworden zijn sinds die tijd. Maar de voorzitter kan ook feller uit de hoek komen, en met een priemende vinger ‘schuldigen’ van wangedrag aanwijzen. Ze worden op niet mis te verstane wijze tot de orde geroepen. Iets wat Boothroyd ook deed, overigens. Soms is het gewoon nodig.

Behoud je gevoel voor humor
“Kalmeer, ga op yoga, dat zal je goed doen” voegde Bercow een parlementariër toe. Misschien is het juist dat Britse gevoel voor humor, een tikkie scherp, maar het houdt het debat licht. Voor humor geldt natuurlijk: gebruik het als het bij je past, anders sla je de plank mis (denk of google Jolande Sap en stekkerdoos…). Vergeet nooit dat een debat over serieuze zaken gaat, maar dat het altijd mensenwerk is. En in een goed sfeer werken mensen nu eenmaal in het algemeen het best.

Pin It on Pinterest