www.topvrouwennaardetop.nl

Boemerang-effect
Clinton heeft last van backlash. Dit is het boemerang-effect dat optreedt als iemand zich niet voldoet aan voor haar (of hem!) stereotype gedrag. Vrouwen zijn aardig, zacht en verbindend. Mannen zijn daadkrachtig en uitgesproken. Hoe geëmancipeerd je ook denkt te zijn, deze stereotypen blijken diep geworteld in al onze systemen. Onderzoek toont dat steeds weer aan, en wie het van zichzelf niet wil geloven: doe deze test van de Harvard-universiteit over stereotypen.

Buiten de lijntjes: een bitch!
Uit onderzoek naar het fenomeen backlash   dat van  mannen ook verwacht wordt dat zij zich aan hun stereotype houden, maar dat zij zich op professioneel gebied meer kunnen veroorloven dan vrouwen om ervan af te wijken. Oftewel: een man mag best aardig zijn. Maar een vrouw mag niet hard zijn. Dan kleurt ze buiten de lijntjes en is ze een bitch. En vrouwen die niet aardig gevonden worden, worden minder competent geacht. Clinton moet dus wel aardig zijn.

Dan maar je mond houden?
Voor jezelf opkomen valt in de categorie ‘mannelijke eigenschappen’. Vrouwen die dit doen, worden dan ook streng beoordeeld. Dat kan ertoe leiden dat vrouwen letterlijk en figuurlijk overstemd worden. In het Witte Huis zijn vrouwen daarom begonnen met ‘amplifying’: elkaar versterken. Letterlijk. Als een vrouw in een vergadering overstemd wordt, herhaalt een andere vrouw haar. Een mooie analyse hiervan stond in de NRC van vandaag. Vanuit mijn vak als trainer en coach mocht ik een bijdrage leveren:

Gesprekstechnieken kunnen een handig steuntje in de rug zijn, maar als vrouw vaker je mond opendoen vereist ook een mentaliteitsverandering. Vrouwen willen vaak aardig gevonden worden, wat niet strookt met dominant gedrag. Volgens communicatie-adviseur Liesbeth Tettero is dit een bekend probleem. „Kijk maar naar Hillary Clinton. Zij wijkt af van de norm, omdat ze zich dominant opstelt. Daarom gaat de discussie vaak over haar likeability. Ze mag competent zijn, maar veel kiezers vinden haar niet aardig.
Toch is dat geen reden om te zwijgen, vindt Tettero. Ze stelt vrouwen tijdens haar trainingen vaak de vraag: wil je aardig of vaardig gevonden worden? „Vaak blijkt dat eerste dan toch erg belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Jij vindt zelf ook niet iedereen aardig, dus wat maakt het uit als niet iedereen jou aardig vindt? Wees eens de bitch. In de praktijk blijkt dat anderen je assertiviteit vaak best op prijs stellen.”

Pin It on Pinterest