Er schijnt weer een beetje beweging in de arbeidsmarkt te komen, vooral aan de starterskant. Veel werkgevers vragen openlijk een ‘young professional’, tot 3 jaar werkervaring, of bieden een salaris waar je als senior-professional niet meer met goed fatsoen zou kunnen werken. De keuze is aan de werkgever, dus als ze jong, goed en goedkoop kunnen krijgen, waarom zouden ze dat niet doen. Het geld groeit daar ook niet aan de geldbomen tenslotte.

Dit levert dilemma’s op voor ‘ouderen’, van die ‘bejaarden’ van boven de 45 (ben ik zelf ook…). Toch solliciteren? En als je solliciteert, zet je je geboortedatum op je cv? Er zijn mensen die dat liever niet doen, omdat ze denken dat ze dan meteen op de ‘bedankt-maar-helaas-stapel’ belanden. Dat risico is niet irreëel. Maar een lezer wil je bouwjaar hoogstwaarschijnlijk toch weten. En hij of zij gaat rekenen: wanneer heeft deze persoon de middelbare school afgemaakt? Wanneer gestudeerd? Wanneer aan de eerste baan begonnen? Je moet als kandidaat wel heel erg interessant zijn, mocht iemand aan de selectiekant daar de energie in willen steken. Want er liggen nog zo veel webformulieren, brieven en cv’s om te beoordelen…

Wat is wijsheid? Ik vind dat je toch je geboortedatum moet vermelden. Om het de lezer zo makkelijk mogelijk te maken. Maar misschien niet bovenaan het cv? Niet bij de NAW-gegevens die gebruikelijk bovenaan staan, maar als afsluitende opmerking bijvoorbeeld? Hersenonderzoek lijkt hiervoor te pleiten. Onze hersenen laten zich namelijk graag ‘primen’, zoals dat in hersenonderzoek heet. Ze zien en beoordelen dingen door de bril die ze als eerste op krijgen. Dus door de leeftijdbril niet al eerste aan te bieden, zou men een cv minder bevooroordeeld lezen. Dat is mijn hypothese, lijkt mij nader onderzoek waard!

PS: als je een cv automatisch laat opmaken vanuit LinkedIn, dan staat je geboortedatum er niet op. Zou LinkedIn hiermee een norm gaan stellen?

Pin It on Pinterest