(blog voor www.topvrouwennaardetop.nl)Schermafdruk 2016-07-13 20.32.24

Theresa May langgewenst bij Queen Elizabeth en is nu echt de nieuwe premier van het niet meer zo verenigde Koninkrijk. De opvolger van David Cameron, die het gevolgen van het door hem uitgeroepen referendum aan zijn opvolger overlaat. Na een interne campagne tussen twee vrouwen die eindigde met een discussie over wie de beste moeder is, is May verhuisd naar 10 Downing Street. Een bekend adres, maar is het nog in Londen? Mogelijk is het verhuisd naar de glazen kliffen van Dover. Of ligt het tegenwoordig in het prachtige land Thule?

Dover
Maggie 2.0, kopt het AD bij de foto van May. Omdat ze ‘minstens zo vastberaden’ is als Margaret Thatcher. Of er meer overeenkomsten zijn, moet nog blijken. Ze zou ‘bossy’ zijn; iets wat van een vastberaden man niet snel gezegd zou worden. Die heeft gewoon leiderschapskwaliteiten. En dat lijkt me voor een land dat er zo voor staat als de UK niet onhandig. Want er is een boel werk aan de winkel na het Brexit-referendum. Blijft het Kingdom wel United? Hoe, wanneer, onder welke voorwaarden gaat de Brexit plaatsvinden? Niet de minste vragen.

De kans is groot dat Mays kantoor aan de glazen klif van Dover ligt. De glazen klif staat voor het fenomeen dat vrouwen sneller worden aangenomen in zeer ingewikkelde, problematische situaties. Met een enorm afbreukrisico dus. Dan blijkt ineens dat er behoefte is aan feminiene eigenschappen als verbindend vermogen. Of aan een ‘mummy’ of ‘nanny’, zoals de Engelse media meldden. Maar ja, dat afbreukrisico wordt daar niet kleiner van…

Femocratie
Wie herkent deze tekst? “Vrouwen bezaten in hoge mate datgene wat de meeste mannen misten: intuïtie; haarzuiver aanvoelen wat er gebeuren moest — en het dan doen, zonder er lang over te praten, zonder zich op te blazen tot overbodige gewichtigheid, zonder in de eerste plaats te denken: waar ligt mijn voordeel? Bij vrouwen kwamen algemeen welzijn, kinderen en gezondheid op de eerste plaats.” Dit komt uit het boek Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. Dit gaat over het land Thule, waar vrouwen de macht hebben, jaren nadat de aarde tijdens de derde wereldoorlog bijna is vergaan. Natuurlijk blijkt dat mannen ook wel iets zinnigs in te brengen af en toe, maar het land besturen? Geen sprake van. Veel te gevaarlijk.

Is de UK het nieuwe Thule? De term ‘femocratie’ is al gevallen. Het kabinet van May schijnt voor de helft uit vrouwen te bestaan. Nicola Sturgeon is premier van Schotland, Arlene Foster van Noord-Ierland. Angela Eagle zou zo maar de nieuwe leider van Labour kunnen worden. En het Kingdom is al sinds mensenheugenis een Queendom. Helaas, een vrouw aan de top is geen wondermiddel tegen al het kwaad. Vrouwen zijn namelijk net mensen. Die kunnen ook dingen goed, minder geslaagd of ronduit slecht doen. Maar het is zeker het experiment waard. Liever streven naar een Thule dan balanceren op de rand van de klif…

Pin It on Pinterest