writing-1209121_1280Bij online solliciteren hoort ook een ouderwetse brief. Die heet tegenwoordig vaak een motivatiebrief. Gewoon ouderwets typen dus, opslaan als PDF en uploaden. Net als het CV. Regelmatig lees ik deze brieven om feedback te geven. Mijn achtergrond als taalkundige verloochent zich niet 🙂 (emoticons waren er trouwens nog niet tijdens mijn opleiding).

Vaak spat het enthousiasme in motivatiebrieven van het scherm. De baan is de allermooiste en allerbelangrijkste, de organisatie doet de allerbeste dingen, de auteur steunt dit alles van harte. Zij of hij wil niets liever dan hier een grote bijdrage aan leveren. Was getekend… de sollicitant.

Het woord ‘motivatiebrief’ roept duidelijk een misverstand op. Mensen schrijven waarom ze zo enorm gemotiveerd zijn voor de functie. Prachtig, maar slechts een klein onderdeel van de sollicitatie. Wat is dan wel de bedoeling? Heel simpel: in een motivatiebrief motiveer je je geschiktheid voor de functie. Gewoon een ouderwetse sollicitatiebrief dus.

Drie tips voor een overtuigende motivatiebrief:

  1. gebruik termen uit de vacaturetekst
  2. leg nadrukkelijk de link tussen deze termen en jouw kennis en ervaring
  3. en vergeet niet te vermelden waarom jij zo gemotiveerd bent 🙂

Wil je ook feedback op je brief? Neem gerust contact op!

Pin It on Pinterest