Negeren? Meelachen? Of een diepe zucht slaken en over tot de orde van de dag, zoals Kamervoorzitter Arib deed? Hoe ga je om met een seksistische motie die officieel in stemming wordt gebracht?

De Tweede Kamer stemde dinsdag over de motie ‘Pitspoes’. Dat de regering aan de organisatie van de Formule 1 moest laten weten dat de Pitspoes niet mag verdwijnen. Omdat er ‘toegegeven wordt aan feministische betutteling’. En omdat alleen een ‘enorme zeikerd of social justice warrior een mooie vrouw als een probleem ziet’. En natuurlijk omdat ‘vrouwen hun baan wordt afgepakt.’

Het is al treurig genoeg dat een Kamerlid een dergelijke motie indient (lollige bui? Zonnesteek?), het is nog treuriger dat er 4 fracties vóór stemden. De PVV, partij van de indiener van de motie, regeringspartij VVD, de partij die pas nog een sociaal geweten ontwikkelde, Denk en Forum. Zonder hoofdelijke stemming, dus de 9 vrouwen in de VVD-fractie en de 5 van de PVV worden geacht ook voor gestemd te hebben.

Waarom aandacht besteden aan deze treurnis? Don’t feed the trolls, wat je aandacht geeft groeit, van die dingen? Nee, dit mag niet genegeerd worden. En zeker niet in de week waarin Marietje Schaake in haar terugblik op haar tijd als Europarlementariër tot de conclusie komt dat seksisme in de politieke aan de orde van de dag is. Omdat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in de politiek en het politieke vak er zo niet aantrekkelijker op hen gemaakt wordt.

Erg jammer dus dat Arib het bij een diepe zucht liet. En er geen ander Kamerlid een punt van maakte. Deze motie is nu onderdeel van onze parlementaire geschiedenis. Een gênante vertoning.

Pin It on Pinterest