Hoe begin en eindig je een sollicitatiebrief? Daar zijn een aantal zeer stoffige clichés voor. Niet gebruiken dus. Tenzij het beheersen van stoffige clichés een vereiste is voor de functie. Ga dan gerust los.

Moet je beginnen met het noemen van waar je de over de vacature gelezen of gehoord hebt? “In de Volkskrant van xxx las ik uw advertentie…”. Tja, waarom eigenlijk. Wat is de meerwaarde? Mogelijk vinden er mensen het interessant om te weten welke media nuttig zijn voor hun advertenties, maar om daar nu kostbare ruimte in je brief aan op te offeren… niet doen dus.

En de afsluiting? “Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben, in afwachting van uw antwoord, verblijf ik, hoogachtend…” . Tja… als je solliciteert naar een functie in het Museum van Oudheden (ze zoeken er toevallig een communicatie-stagiaire 🙂 ), is het misschien wel passend. Hoewel… wie praat er nog zo? En hoezo verblijf je, waar dan? Weetje: deze formulering komt uit de tijd van de postkoetsen en de herbergen. Ik verblijf in Den Soete Suykerbol, hartstikke handig als je terug wilt schrijven of me op wil zoeken.

Maar wat schrijf je dan wel? Als je niet weet hoe je iets op moet schrijven, zeg het eens hardop. Zeg het tegen iemand. Neem het op op je telefoon. En schrijf dat eens uit. Je zult verrast zijn hoe helder je tekst wordt!

Meer tips voor goede sollicitatiebrieven volgen in volgende blogs. Wil je deze tips per mail ontvangen? Laat het me weten via het contactformulier!

Pin It on Pinterest