(gepubliceerd op www.topvrouwennaardetop.nl)

“Verlegenheid is vrouwenziekte nummer één”. Oud-hoogleraar Maaike Meijer deelde haar levenswijsheid in een mooi interview in Trouw. Wat over veel meer ging dan alleen dit punt, maar deze quote schopte het tot kop. En maakte dat het artikel flink gedeeld werd via de social media. Hij raakte kennelijk een gevoelige snaar.

Meijer: “Ik heb vaak op de universiteit gezien dat wanneer vrouwen meedoen aan het gesprek, ze als bitch en opdringerig worden gezien. Terwijl mannen die hetzelfde doen helemaal niet zo worden gezien. Wat ook vaak gebeurt, is dat mannen overnemen wat een vrouw heeft gezegd en dan net doen of het hun idee is. We zijn daar als vrouwen gedeeltelijk ook zelf verantwoordelijk voor.”

Verlegenheid leidt tot onzichtbaarheid. Het is een handicap, want het weerhoudt je ervan om goed voor jezelf te zorgen. Maar hoe zit het dan met bescheidenheid? Een mooie kwaliteit, op zich. Helaas leidt ook bescheidenheid vaak tot onzichtbaarheid.

Vrouwen mogen best wat minder bescheiden zijn, assertiever. Dat levert wel een subtiel spel op: het evenwicht vinden tussen niet meer mee mogen doen omdat je de bitch bent, en wel net zó bescheiden zijn dat je nog wel aardig gevonden wordt. Want dat is de spagaat waar vrouwen mee te maken hebben: het evenwicht tussen aardig en vaardig gevonden worden.

Je kunt er ook Schermafbeelding 2016-01-06 om 13.38.26gewoon maling aan hebben. Dan maar de bitch. Zie hier hoe Hillary Clinton iemand heel duidelijk maakt hoe ze over haar denkt. Glashelder!

Wil je assertiever worden? Ga dan het experiment aan om stapje voor stapje uit je comfort zone te gaan. Misschien schrik je van je eigen gedrag. Misschien schrikken mensen van jou. Dat kan gebeuren. Nieuw gedrag voelt altijd raar. Maar de kans is groot dat andere mensen alleen maar vinden dat je goed voor jezelf zorgt.

Vandaar mijn wens voor 2016: doe eens gek, dan doe je al normaal genoeg!

www.topvrouwennaardetop.nl

 

 

Pin It on Pinterest