(blog voor topvrouwennaardetop.nl)

chess-1483735_1280Sinds 2009 wordt jaarlijks de beste lokale bestuurder van het jaar gekozen. Een mooi initiatief dat laat zien hoe veel energie, deskundigheid en liefde mensen steken in het besturen van een gemeente, provincie of zelfs een waterschap. Dat mag ook wel eens aandacht krijgen natuurlijk! Helaas blijven de vrouwen die dit mooie werk doen, ook dit jaar onderbelicht.

Grote mensen
“Eindelijk een vrouw. Ik sta hier zo eenzaam!”, riep de gespreksleider (v) uit toen ze een vrouw voor de microfoon kreeg. De verkiezing van de beste lokale bestuurder is een mooi feest, maar haar opmerking was tekenend. Sinds 2009 is de winnaar een man. Ook dit jaar was geen uitzondering: de beste bestuurder van 2016 bleek Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Bij de 10 genomineerden was helaas maar één vrouw: wethouder Marianne Smitsmans uit Roermond. 10%, da’s wel heel erg weinig… De beste jonge bestuurder van het jaar en de beste bestuurder van een kleine gemeente waren wel vrouwen: de wethouders Lot van Hooijdonk en Ilse Saris. Van Hooijdonk grapte dat ze vorig jaar nog in de ‘grotemensencategorie’ was genomineerd, dus of dit zo’n promotie was…? En in die ‘grotemensencategorie’ stond de allerjongste genomineerde: Paul Smeulders.

Longlist representatief?
De organisatie laat weten dat op de longlist van 50 genomineerden wel relatief meer vrouwen staan: 22%. “Daarmee vormt het aantal vrouwen in de top 50 een goede afspiegeling van het totale aantal vrouwen die als lokale bestuurder actief zijn.” Op zich mooi. Helaas is de top 50 (nog) niet bekend gemaakt, en zijn dus de meeste genomineerde vrouwen achter de schermen gebleven. Een representatief aantal is mooi, maar geen doel op zich. Voor bijvoorbeeld burgemeesters is het niet erg dat er relatief veel genomineerd werden: “In de top 50 stonden 27 wethouders en twaalf burgemeesters.” Terwijl er toch echt wel meer dan twee keer zo veel wethouders dan burgemeesters zijn.

22% Dat kan beter!
Het wordt hoog tijd dat we iets aan die 22% doen. Dat is natuurlijk een belachelijk laag percentage. Zou het niet mooi zijn als dit jaar, het jaar waarin het vrouwenkiesrecht een eeuw bestaat, veel vrouwen geïnspireerd raken om zich te melden voor een bestuursfunctie? Als in 2018 minstens de helft van de kandidaten voor wethoudersfuncties vrouw is? En dan na de verkiezingen flink meer benoemingen? Als meer vrouwen burgemeester, commissaris van de koning of waterschapsbestuurder worden?

Op naar meer genomineerde vrouwen
De organisatie van een verkiezing als Beste Lokale Bestuurder kan daarbij best een handje helpen. Door vrouwen in het ambt zichtbaar te maken. Al was het maar door de hele top 50 te tonen, waar in ieder geval relatief meer vrouwen in stonden. Maar met een beetje creativiteit moet de diversiteit onder de genomineerden toch te stimuleren zijn!

Pin It on Pinterest